mai 21, 2008

21. mai: Põnevad sülemlemised


Eile tuli üle hulga aja ilus soe ilm ja ühest tuututajate perest tuli kohe sülem! Istusin taru kõrvale ja jäin huviga vaatama. Viimases lõpus, kui kõik mesilased olid väljas, siis tuli mesilasema, kõik keerlesid koos õhus, aga nad ei laskunud kuuseheki peale nagu kombeks on. Läksid hoopis sinna teise tuututavasse tarru. Asi hakkas juba rahulikuks jääma, kui järsku hakkas vastupidine voolamine! Kahe taru vahet on umbes neli meetrit, sealt tuli siis mesilasi hulga rohkem kui esimesest tarust, ilmselt siis kahe taru mesilased juba korraga.

Ja siis hakkas tulema mesilasemasid. Tavaliselt on seaduseks, et tuleb üks mesilasema iga sülemiga, aga sealt oli kaks juba tulnud – nendel polnud kiiret, jalutasid lennulaual, kuigi muidu ema läheb ruttu lendu. Siis tõin mesilasmajast kaks mesilasema puuri, ja kaks ema saingi puuride sisse kinni püüda. Palju neid sealt kokku tuli, ei tea, ega ma kõiki võibolla ei näinud ka. Viimati tulija oli ilus suur, selle ma lasin sülemikasti. Sülem maandus kuuseheki otsa, sinna panin kasti ja ajasin nad sisse. Oma viis kilo – ilus suur sülem kahe pere peale kokku. Nii et ilusasti läks. Suure ema lasin neile kampa. Täna töötab see pere juba hoolega uues tarus.

Täna tuli üks ilus suur sülem veel, läks pisikese pöidlajämeduse vahtraoksa külge, seal rippus neid siis oma neli kilo. Mina ei hakanud neid sülemikasti üldse ajamagi, võtsin sae, saagisin vahtraoksa maha, võtsin selle kätte ja läksin tühja taru juurde. Sinna ette panin enne papitüki, puistasin sülemi sinna peale ja nad läksid kenasti ise tarru. Asi lahenes väga lihtsalt.

Täna oli väga hea ilm, küll oli suminat ja küll töötasid võilillede kallal, tamm õitseb ka, seal nad ka sumisesid. Mitmetele tarudele panin korpuseid juurde, kolmandaid ja neljandaid – nüüd on pered tugevad ja kui soojad ilmad jätkuvad, siis nad toovad mett kõvasti. Vahepeal võttis juba tõsiseks, et pikalt nii külm. Elame veel.


Kommentaare ei ole: