juuli 21, 2008

21. juuli: Mesi tagasi!

Praegu läheb meil väga hästi, mett tuleb nagu kohinal. Mesikapõld lausa sumiseb. Ega ma teagi, kus nad tegelikult käivad, aga kuskil mujal nad käivad ikka ka. Tugev korje on juba neljandat päeva. Sisse vaatasin ka ja panin kopruseid juurde. Sülemlemine paistab, et on selleks korraks lõppenud. Nüüd on see hoog möödas. Kui korje käib, siis ongi sülemlemine läbi tavaliselt. Teist ringi sülemlemine oli midagi erakordset. Aga eks see aasta tervikuna on natuke erakordne. Rääkisin ühe mesinikuga siin. Mul ühest perest panid mesilased ajama ja jätsid mee maha. Tema ütles, et tal seda väga vähe juhtunud, aga nüüd mõni päeva tagasi ka sama – taru tühi, mitte üks mesilane ja naabertarude omad tassivad mett ära. Seda ei oskagi vist veel keegi seletada, miks nad niimoodi minema panevad.

Neli päeva on ilm olnud väga ilus. Täna oli pilves, aga soe ja korje käis täiega. Vihmahooge pole olnud. Eile oli eriti soe, ja homseks lubas ka sooja. Selleks aastaks mett saada veel ikka lootust on, kui ta just pikemat sadu ei tee, et nad oma mee kõik jälle ära söövad. See selgub siis. Aga paistab, et aasta ei ole veel lootusetult mokas. Juuli on ikkagi põhikorje kuu, augustis jääb juba väheks. Neil, kel kanarbikku on, saab veel korjata, aga meil seda pole. Vahel ristikut saab natuke ka augustis. Sel aastal jäi küll kogu suvi hiljemaks, nii et loodetavasti ka korje augustis veel jätkub.

Osades tugevates peredes oli juba ka hulka mett ja kaanetatud kärgesid, aga nii hoogsalt tuleb sisse nektarit, et isegi, kui natuke on all kaanetamata, siis vurritada ei saa, kuna vedel nektar rikuks nagu mett.

Kommentaare ei ole: