august 31, 2008

31. august: Ettevalmistused uueks aastaks

Praegult on ilus rahulik periood, söödanõud on peal, mesilased saavad süüa. Üle päeva annan liitri lahust igaleühele. Lahuse sain ilusasti pandud, enam nad nii kurjad ei olegi. Meevõtmise ajal vahepeal lähevad marru, aga nüüd läks rahulikult. Ainult ise peab olema hoolas, et ei lase olukorda kontrolli alt ära. Niikui pealt on taru avatud, suits peab valmis olema. Läks ladusalt ühesõnaga.

Meesaagist tegime ka kokkuvõtet, ilmselt on kolmandiku võrra vähem kui eelmisel aastal, aga eelmine aasta oli väga hea, nii et nüüd võib panna hinde hea. Üldse ei ole nuriseda. Suvel ehmatas küll ära vahepeal, kui tundus, et ei tulegi üldse mett. Teised mesinikud siinkandis ütlevad sama, et ei tea kust, aga äkki löödi tarud täis. Nii et loodus ei jäta inimest kunagi päris ilma.

Täna oli hea päikseline ilm ja lendasid ringi. Vahepeal ei saanud tarudest väljagi, kui sadas ja külm oli. Kas nüüd midagi enam korjata leiavad, aga üksikuid võililli on ja ädala peal ka midagi, võibolla kuskilt midagi saavad isegi.

Selline see aasta siis oli. Erakordne oma kevade ja sülemlemistega. Eelmisel aastal sai põhimeevõtt juulis ära tehtud, see aasta kõik hilisem. Paar nädalat seda peakorjet sel aastal oli. Ma pole nendega rääkida saanud, kellel kanarbikukorjet augustis oli, aga ega vist head lugu saanud olla, sest et küllaltki vihmane oli. Ilmateade siin lubab ka külma, mul proua käis just lilli katmas õues. Aga ei tea, iga kanal annab eri kraadid. Aga ega mesilased külma karda, mesinikud kardavad.Mida külmem talv, seda mõnusam mesilastele. Eelmine talv polnud mesilastele üldse hea, muudkui sula, neil ka niiske. Ja kui on külm talv, siis on kasemahl magus ja mesilaste jaoks kõvasti nektarit lilledel.

Kommentaare ei ole: